top of page
Die Schüler der Lupe

Tasarım Bölümlerinde Okumak İsteyenlere Tavsiyeler

Güncelleme tarihi: 2 May 2021

Mert Yazıcıoğlu


Merhaba sevgili arkadaşlar, ben Mert Yazıcıoğlu. Şu anda okulumuzda 12/C sınıfında öğrenim görmekteyim. 11. Sınıftan itibaren de endüstriyel tasarım bölümünde okumak istiyorum. Okulumuzu diğer okullardan ayıran en önemli özelliği, öğrencilerin mezunlarla rahat iletişime girebilmesi ve onlardan çeşitli yardımlar almasıdır. Ama mezunlarla aktif iletişime geçmeye başladığımdan beri fark ettiğim bir problem vardı. O da tasarım bölümüne girmiş çok kişinin olmaması. Hatta bildiğim kadarıyla şimdiye kadar sanat bölümlerine sadece bir arkadaşımız girdi, onun haricinde benim dönemimde ben dahil iki kişi tasarım bölümü istiyor. Bu sebepten bir yerlerden destek almamız zorlaşıyor. Bu süreçte öğretmenlerimiz bize ellerinden geldiği kadar destek oluyorlar, bununla birlikte mezunlarımızın yardımı da çok büyük bir önem taşıyor. Çünkü bizim geçirdiğimiz zor zamanları onlar çoktan görmüş geçirmiş oluyor. Ben bu yazımda Endüstriyel Tasarım bölümü hakkında bilgiler vereceğim ama Grafik Tasarım ve türevlerinde de işler çok farklı olmuyor, yine de araştırmakta fayda var.


Öncelikle üniversiteye başvurmak için gerekli evraklardan bahsetmek istiyorum. Her üniversitenin beklentisi ve talebinin farklı olduğunu bilmekte fayda var. Öğrencilerin yanlarında Lebenslauf (ya da daha bilinen adıyla CV), Motivationsschreiben (motivasyon yazısı), Mappe (portfolyo), varsa Almanca dil diploması, Schulprofil ve Transkript gibi belgeler gerekiyor. Yazdığım ilk üç belge dışında geri kalanları okul size iletiyor zaten.


Başvurunuzda kilit rol oynayan etmen portfolyonuz. Burada sene boyunca yaptığınız en iyi çalışmaları sergilemeniz gerekiyor. Genellikle 15 ila 20 tane çalışma isteniyor ama bu çalışmaların içeriği de değişmekte. Mesela bazı üniversiteler reprodüksiyon çalışmalara önem verirken, bazı üniversiteler özgün çalışma istiyor. O detayları üniversitelerin başvuru sayfalarından rahatlıkla bulabilirsiniz.


Bir diğer önemli doküman ise Almanca dil yeterlilik diploması. Yine okuluna göre değişir ama B2 diploması kabul ediliyor. Ancak C1 isteyen okullar çoğunlukta bunu da belirtmek isterim. DSD 2 sınavınızın ikisinin de kötü geçtiğini ya da şansınızın yaver gitmediği bir durumda da paniğe kapılmayın çünkü okulun GIB diploması da Almanca dil yeterliliğini gösteriyor. Bu yüzden dersleri bırakmayın ve geçmeye odaklanın.


Şimdi sizi birazcık da olsa rahatlatabilecek bilgiler vereyim. Bu bölüm belirli bir IB ya da GIB puanı istemiyor. Yani siz diplomayı aldığınız sürece geri kalan detayları tamamlama işine girişiyorsunuz. Sizi orada diğer öğrencilerden ayıran tek şey portfolyonuz olacak.


Yine her şey güzel gitti ve ilk aşamayı yani; gerekli belgelerin ve portfolyonun verilmesi gereken kısmı geçtiniz. Sırada 2. kısım yani “ödev”. Peki bu aşamada sizleri neler bekliyor? Size bir konu verilecek. Mesela karşıma çıkan en zorlayıcı konu “Zincirleme Reaksiyon” idi. Size bu konuları verdikten sonra yöntem belirtebilir ya da beklentilerini açıklayabilir. Verilen yönerge doğrultusunda da ödevi teslim etmeniz gerekir.


Tüm bu zorluklar sonucunda da sonunda üniversite kabul mailinizi bekleyebilirsiniz. Umarım bu yazı az da olsa size yardım edebilmiştir. Sorusu olanlar bana mail hesabımdan da ulaşabilir.




26 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page