top of page

Türkiye'de ve Dünyada Hayvan Hakları

Die Schüler der Lupe

Güncelleme tarihi: 16 Oca 2022

Bilgesu Kara


Doğada yaşamını sürdüren, yaşam hakkı elinden alınan ya da yaşadığı alanlar yok edilen hayvanların da hakları vardır ve bu haklar insanlar tarafından savunulmalıdır. Çünkü hayvan dostlarımızın bizler gibi kendilerini ifade etme, isteklerini konuşarak anlatma şansları yoktur. Bu da biz insanların onların haklarını savunma konusunda daha hassas olmamız için oldukça yeterli bir gerekçedir.



Hayvan Hakları Nedir?

Hayvan hakları, ülkeye veya yargı yetkisine göre büyük ölçüde farklılık gösterir ve insanlar dışında kalan hayvanların duyumunun yasal olarak tanınmasından hayvan refahına bakılmaksızın şiddet karşıtı yasaların mutlak yokluğuna kadar her şeyi kapsar. 1978 yılında BM tarafından kabul edilen Evrensel Hayvan Refahı Bildirgesi insan dışı hayvanların duyumuna ve insanların onlara karşı sorumluluklarına tanıyan ilk uluslararası karardır.


Küresel Hayvan Hakları Yasaları:

Hayvan haklarına dair küresel ve farklı alanlarda birçok yasa bulunmaktadır. Örneğin gıda üretimi başlığı altında gaga kesimiyle, tüketim amaçlı kedi öldürülmesiyle, tüketim amaçlı sığır öldürülmesiyle, tüketim amaçlı köpek öldürülmesiyle, köpekbalığı avlanmasıyla ve balina avcılığıyla ilgili dünya yasaları vardır. Kürkleri için hayvanların öldürülmesi ve kozmetikte hayvan deneyleriyle ilgili dünya yasaları da sıklıkla gündeme gelen kıyafet ve kozmetik başlığı altında yer alan yasalardır.


Dünyada Hayvan Hakları:




Türkiye’de Hayvan Hakları:

Ülkemizde, hayvan hakları 2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu” kapsamında düzenleniyor. Bu kanun, tüm hayvanların eşit olduğunu ve kanun hükümleri çerçevesinde yaşama haklarına sahip olduklarını belirtiyor. Hayvanları Koruma Kurulu bulunuyor ve bu kurulun görevleri arasında hayvanların korunması ve hayvan sahiplerinin kanunda belirtilen görevleri yerine getirip getirmediğinin denetlenmesi de yer alıyor. Hayvan hakları ihlali durumda hapis cezası yaptırımı bulunmuyor ancak para cezası uygulanıyor.

14 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’deki “Hayvanları Koruma Kanunu” ile Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair 18 maddelik kanunda çeşitli değişiklikler yer almıştır. Örnek Madde (10): 5199 sayılı kanunun 22. maddesinin başlığı “Hayvanat bahçeleri ve doğal yaşam parkları” şeklinde değiştirilmiş, maddenin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir. “Gerçek veya tüzel kişiler, hayvanların etolojisine ve habitatına uygun, serbest dolaşımlarına imkan sağlayan doğal yaşam parkları kurabilir. Hayvanat bahçeleri ile doğal yaşam parklarının kuruluşu ile çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.” 4 Ekim, Hayvanları Koruma günü olarak seçilmiştir ve her yıl 4 Ekim’de hayvan haklarının önemine dair farkındalık çalışmaları yürütülür.


Türkiye’de Hayvan Hakları Dernekleri:

HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu)

THKD (Türkiye Hayvanları Koruma Derneği)

Dilsiz Dostlar

HAÇİKO (Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği)


Siz de bu yardımların içinde yerinizi alabilir, paylaştığımız bu üç derneğe çeşitli maddi ve manevi (gönüllü) yardımlarla destek olabilirsiniz. Ayrıca HelpSteps uygulaması aracılığıyla yürüttüğümüz projemize de destek olabilirsiniz. Tek yapmanız gereken günlük adımlarınızı dönüştürmek ve bu adımları “Dilsiz Dostlar, HAÇİKO ve HEPAD” gibi kurumlara bağışlayabilirsiniz.



Kaynakça:

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/07/20210714-9.htm

https://tr.wikipedia.org/wiki/Ülke_veya_bölgeye_göre_hayvan_hakları

https://www.isbank.com.tr/blog/turkiyede-ve-dunyada-hayvan-haklari

https://www.pau.edu.tr/deab/tr/sayfa/hayvan-haklari-bildirgesi

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/turkiyede-hayvan-haklari-yeni-yasa-teklifi-neleri-kapsiyor-41735428

Comments


Yazı: Blog2_Post

Die Schülerzeitung der IELEV Özel Lisesi

©2020. Tüm hakları saklıdır. IELEV Okulları. Die Lupe Magnifier.

bottom of page