Arda Acıoğlu
Yapay zeka ve teknoloji alanlarındaki hızlı ilerlemeler her şey gibi iş dünyasını da oldukça etkiliyor. Bu gelişmeler yeni mesleklerin ortaya çıkmasına ve eskilerin tamamen işlevsiz kalmasına neden oluyor. Son yıllarda bu değişimler ise yapay zeka yani AI (Artificial Intelligence) ile alakalı olmuştur. Yapay zekanın insan konuşmasını taklit etme ve hatta dili çoğu insandan daha iyi kullanma özellikleri onu gazete yazarlığı, müşteri hizmetleri temsilciliği ve satış danışmanlığı gibi meslekler için mükemmel yapıyor. Bu durum, hem dille yakından ilişkili meslekleri tehlike altına sokuyor, hem de bazı yeni meslekler doğuruyor. İşte yapay zeka sayesinde ortaya çıkan veya yeniden popülarite kazanan 5 meslek/bölüm:
Veri Bilimi: Yapay zeka modelleri yapıları gereği eğitilmeye ve yapmaları amaçlanan göreve göre yetiştirilmeleri gerekir. Bu yetiştirme de verilerle yapılır. Ama ChatGPT gibi büyük çaplı yapay zeka modelleri yetiştirilirken devasa miktarlarda veriye ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaç gelecekte de kesinlikle artarak devam edecektir. Profesyoneller yapay zeka belli bir aşamaya ulaştıktan sonra kendi verisini kendisinin yaratabileceğini düşünüyor, yani veri biliminin veri yaratmaktan ziyade veriyi işleme, düzenlemeye başlaması muhtemel.
Bilgisayar ve Yapay Zeka Mühendisliği: Bilgisayar mühendislerinin bir dalı olarak değerlendirilebilecek yapay zeka mühendisleri programlanın özellikle makine öğrenmesi ve yapay zeka odaklı kısımlarıyla ilgilenirler. Bir yapay zeka mühendisi çeşitli yapay zeka modellerine belli bir işi yaptırmak için en iyi komutu bulabilir veya kendi yapay zeka modelini oluşturabilir. Bu yetenek oldukça değerli ve gelecekte daha da değerli olacaktır çünkü gittikçe artan sayıda şirketler kendi yapay zeka modellerini ve uygulamalarını oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu şirketlerin isteklerini sadece yapay zeka mühendisleri karşılayabileceği için oldukça rağbet gören bir meslek haline gelmesi kaçınılmazdır.
Makine Mühendisliği
Yapay zekanın robotikle entegre edilmesinin gelecekte çok önemli bir konu olması kaçınılmaz. Bu birleşim sonucu otonom ve akıllı robotlardan oluşan üretim, tarım ve servis sistemleri kurulacaktır. Makine mühendisleri ise bu talebi yapay zekaya uygun, insansı robotlar tasarlayarak karşılayacaklardır.
Konuşma ve Doğal Dil İşleme (NLP)
Yapay zeka modellerinin belki de hepimizi etkileyen tek bir özelliği vardır, o da insan gibi konuşabilme ve anlayabilme. Konuşma ve Doğal Dil İşleme işte tam olarak bununla ilgili bir meslek alanı. Bu uzmanlar, yapay zekanın iletişim yetenekleri ve dili anlama kapasitesi gibi konular ile ilgilenir. Doğal dil işleme uzmanlığı gelecekte şüphesiz popüler bir alan olacaktır.
Sonuç olarak, yapay zekanın hızlıca yaygınlaşması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi sayesinde gelecekte çeşitli yeni meslekler doğacak, var olanlar da büyük ölçüde değişecektir. Bu nedenle gelecekte popülerleşecek, ilgi görecek meslek alanları çoğunlukla ya çok yaratıcılık ve özgünlük gerektiren, yapay zekanın insanlarla yarışamayacağı, ya da bir işi kendisi yapmak yerine yapay zekaya en verimli şekilde yaptırmayı amaçlayan meslekler olacaktır. Bu popülerlik dengelerinin değişiminin iyi mi kötü mü sonuçlanacağını zamanla göreceğiz.
Görsel Kaynakçası:
Bilgi Kaynakçası:
Kendi görüş ve tahminlerim
https://www.kariyer.net/kariyer-rehberi/gelecegin-meslekleri-neler/
Comments